Geschiedenis van locatie Sint Willibrord Beilen
Willibrord op doortocht
Kijk hier naar een video over de heilige Willibrord.
Beilen
Van oudsher woonden er weinig katholieken in en rond de plaats Beilen (Drenthe). Pas na de Tweede Wereldoorlog begon dat aantal te groeien. Zondag 24 juni 1950 werd er in Beilen voor het eerst weer na 350 jaar de Eucharistie gevierd. Voor het eerst sinds de reformatie (1598). Het was pater Willehad Kocks, van de orde der Carmelieten en pastoor van de parochie in Hoogeveen die probeerde om in Midden-Drenthe een katholieke gemeenschap op te bouwen. Het gebeurde eerst in een bloemenwinkel, maar al gauw verhuisde men naar een zaaltje in het toenmalige hotel Prakken. Hij kreeg daarbij steun van de bisschop van Groningen, Petrus A. Nierman.De tekening werd in opdracht gemaakt door frater Hans van de Sint Willibrordabdij te Doetichem. In de tekening zijn opgenomen de gemeentewapens van Dwingeloo, Beilen en Westerbork; in deze gemeenten wonen de katholieken die behoren tot de Vicarie Sint Willibrord.
Geschiedenis oorspronkelijke Rooms-katholieke kerk
De monumentale gotische kerk in de Protestantse gemeente Beilen stamt uit de 14e en 15de eeuw. Het was in zijn oorspronkelijke Rooms-katholieke status seend- en dingspelkerk en speelde een belangrijke rol in de rechtspraak. Een seend was een kerkelijke rechtspraak, waar bindende uitspraken werden gedaan over zaken van "kerk en land". De rechtspraak, waar iedereen, behalve zieken en herders, verplicht was te komen, vond plaats naast de kerk.
Huidige kerkgebouw
Het kerkgebouw dateert van 28 of 29 maart 1835/1836 (er bestaat geen zekerheid omtrent de juiste datum) werd de Christelijke Afgescheidene Gereformeerde Gemeente Jesu Christie gesitueerd, een naam die in 1869 werd gewijzigd in Christelijk Gereformeerde Gemeente en eerst in 1892 zijn huidige naam kreeg. In 1847 werd aan de Hekstraat begonnen met de bouw van een kerk, die al spoedig te klein bleek. Op 10 oktober 1883 werd de vernieuwde kerk in gebruik genomen, die op haar beurt na verloop van tijd ook weer te klein was, reden waarom op een gemeentevergadering op 7 augustus 1923 werd besloten tot vergroting van de kerkzaal en de aanbouw van twee lokalen. Daar de Gereformeerde Kerk een sterke groei bleef doormaken werden in september 1954 plannen bekend gemaakt voor een nieuw te bouwen kerk, ditmaal op de huidige locatie aan de Witte Valkenstraat. Deze kerk werd op 17 oktober 1957 officieel in gebruik genomen. (Bron Protestantse gemeente Beilen) In 1957 werd het huidige kerkgebouw aangekocht van de Gereformeerde Kerk van Beilen. Er moest natuurlijk het nodige aangepast en verbouwd worden voordat de katholieke eredienst erin gevierd kon worden. Dat was het geval in de kerstnacht van 1958. Voor de kapel van het RK jongenshuis Lindevallei in Wolvega maakten de broeders Aquino en Benedictus glas-in-lood panelen met eucharistische symbolen en Bijbelse symbolen. Ze zijn in 1992 herplaatst in onze parochiekerk.
De parochie
De katholieke geloofsgemeenschap van Beilen was een zogenaamde statie van de parochie Assen. In 1963 heeft de toenmalige bisschop van Groningen, mgr. P.A. Nierman, de statie verzelfstandigd tot een zogenaamde vicarie. In het huidige kerkrecht bestaan er geen vicaris meer. Dus laten we er maar vanuit gaan dat we met recht van een heuse parochie spreken. In 1980 is de katholieke geloofsgemeenschap van Beilen een samenwerkingsverband aangegaan met de parochies van Meppel en Hoogeveen. Men voorzag toe dat je als geloofsgemeenschap sterker staat wanneer je samenwerkt met andere parochies. In deze constructie zijn de pastores niet meer in dienst van de onderscheiden parochies, maar van het samenwerkingsverband. Op 1 januari 2016 zijn de parochies Beilen, Hoogeveen en Meppel gefuseerd en heeft de naam RK Parochie Drie-eenheid gekregen.